CORRECT DANIŞMANLIK

Tıbbi Cihazlar Yönetmeliği (MDR 2017/745)


MDR Nedir

MDR EU Medical Devices Regulation kelimelerinin kısaltmasıdır. MDR Türkçe, Tıbbi Cihazlar Yönetmeliği anlamına gelmektedir.

5 Nisan 2017 de AB, mevcut iki direktif olan Tıbbi Cihazlar Direktifi MDD yerini alan Tıbbi Cihaz Yönetmeliği ni MDR kabul etti.

Tıbbi Cihaz Yönetmeliği (MDR), dört yıllık bir geçiş döneminden sonra 25 Mayıs 2021de yürürlüğe girdi. Bu, Avrupa tek pazarının tüm üye ülkeleri için pazara erişim çerçevesinin önemli ölçüde değiştiği anlamına gelir.MDR yönetmeliği içişn danışmanlık almak nerdeyse  şarttır.Çünkü işinde uzman danışmanlar ile yürümek sürece faydalı olmakta ve hataları minumuma indirerek zaman tasarrufunuda sağlamaktadır.

Tıbbi Cihaz Yönetmeliği MDR ile Gelen Yenilikler

Yeni Tıbbi Cihaz Yönetmeliğinin amacı, tıbbi cihazlar alanında bilim ve teknolojinin hızlı evriminin yanı sıra eski direktiflerdeki bazı yapısal zayıflıkları ele almaktı. Bunu yapmak için, aralarında birkaç önemli iyileştirme getirdi

Tıbbi Cihaz Yönetmeliği Nedir EU 2017-745  MDR

Tıbbi Cihaz Yönetmeliği (AB) 2017/745, Tıbbi Cihaz Direktifi (MDD) ve Aktif İmplante Edilebilir Tıbbi Cihaz Direktifinin AIMD yerini alırken, IVDR ise In vitro Teşhis Direktifinin (IVDD) yerini alacaktır. Her iki düzenleme de tıbbi cihazlar için uygunluk değerlendirmesinde aşağıdaki amaçlarla bir dizi önemli iyileştirme getiriyor:

Bu değişikliklerin operasyonlarınızı ne ölçüde etkileyeceği, üretilen cihazın türüne ve üstlendiğiniz role (üretici, ithalatçı, yetkili temsilci) bağlı olacaktır. Bununla birlikte, çoğu durumda, düzenlemelere uyumun sağlanabilmesi için, uyumluluk sürecinde, kalite yönetim sisteminde ve teknik belgelerde önemli değişikliklerin yapılması ve başarıyla uygulanması ve kuruluşunuzun cihaz sınıfları ve rolleriyle ilgili olarak sertifikalandırılması gerektiği tahmin edilmektedir.


MDD sertifikalarının devam eden geçerliliği

MDD sertifikaları, orijinal sona erme tarihlerine veya 26 Mayıs 2024 e (hangisi daha önceyse) kadar geçerli olacaktır. Bu, uygunluğun sürdürülmesi, MDR nin belirli unsurlarının yerine getirilmesi ve Onaylanmış kuruluşun gözetim faaliyetlerini gerçekleştirmesi şartıyla sağlanır.

Böylece üreticiler 26 Mayıs 2024 e kadar MDD sertifikalı cihazları piyasaya sürmeye devam edebilirler. Ancak, 26 Mayıs 2020 den sonra MDD sertifikalı cihazlarda önemli bir değişiklik yapılamayacağını veya yapılmayacağını belirtmek önemlidir. Gerekliyse, cihaz sertifikası MDR ye taşınmalıdır.

MDD sertifikalı cihazların MDR ye taşınması

MDR deki değişiklikler genellikle gereksinimlerin bir revizyonu olarak görülür. Gerçekte, bu yeni bir düzenlemedir ve bu şekilde ele alınmalıdır. Genel olarak, MDD nin kavramları ve gereksinimleri yeni mevzuatın bir parçası olmaya devam etmektedir, ancak önemli ek gereksinimler eklenmiş ve değişiklikler yapılmıştır. Üreticilerin MDR ye sertifikasyon başvurusu yapmadan önce ele alması gereken bir dizi yeni gereksinim vardır.

5 yıla kadar geçerliliği olan yeni bir sertifikasyon döngüsüne başlayacak olan yasal üretici tarafından yeni bir sertifikasyon başvurusu yapılmalıdır. Üreticiler, sertifika verilmeden önce, teknik dosyaların Onaylanmış Kuruluş incelemesini ve uygulamayı doğrulamak için ilk yerinde denetim faaliyetini başarıyla tamamlayacaktır. Teknik dosyaların incelenmesi örneklemeye dayanmaktadır, ancak buna Sınıf IIb implante edilebilir veya Sınıf III cihazlar için izin verilmez. İmalatçılar, uygulamadan önce teknik dosyalarının ve tasarım dosyalarının MDR uyumlu olmasını sağlamalıdır.

MDD ve MDR Belgelendirme  MDR Sertifikasyon hizmeti

Tıbbi Cihazların, üretimi, piyasaya sürümü, kullanımı ve kullanım sonrası geri dönüşleri ile ilgili tüm güvenlik faktörleri ve üretim standartlarını düzenleyen yeni Medical Device Regulation yani kısaca MDR kapsamında belgelendirmeye, Tıbbi Cihaz Sektöründe faaliyet gösteren tüm paydaşların en geç 2024 yılına kadar geçiş yapması gerekmektedir.

Üreticilerin MDR kapsamında belgelendirme sürecine geçişleri ile ilgili profesyonellerden destek almaları süreç geçişini kolaylaştıracak ve hızlandıracaktır.  CORRECT Kalite Danışmanlık, optimum faydayla MDD den MDR a geçiş sürecinizde size partnerlik sağlamaktadır.