CORRECT DANIŞMANLIK

CE BELGESİ VEREN FİRMALAR


 BELGESİ VEREN FİRMALAR

CE BELGESİ

   CE Belgesi; Firmanın ürettiği ürününü, Avrupa Standartlarına uygun kalitede ve yurt dışı pazarında satışa hazır olduğunu gösteren işarettir ve bu işaretle kalmaz uygunluk beyanı yada performans beyanı olarak belgelendirilip ,sertifikalandırılır. Bu süreçte ürünlere belirli testler yapılır ve firmaya standartlar uygulatılıp denetlenir. Testten geçemeyen ürünler tekrar teste gönderilir ve uygun olana kadar  ürün test edilir.CE belgesi almaya hak kazanan firmalar ürün ambalajlamaları ya da paketlemelerinin üzerine CE mührü vurma yetkisi alır ve piyasadaki muadil ürünlerden ciddi derecede üstünlük kazanır.

   

  CE Belgesi yada sertifikası veren kuruluşlar NANDO denen bir sisteme kayıtlı olup akreditesyona sahip kuruluşlardır. Yani her önüne gelen kuruluş bu belgeyi veremez. Bu yüzden bu işi iyi bilen danışmanlıklar ile bu süreci yönetmek en doğru adım olacaktır. Danışmanlık almak hem firmaya zaman kazandıracak hem de eksiklerini başka gözden görme fırsatı verecektir.


   CE Belgesi Veren Firmalar

Uygunluk değerlendirmesi, bir ürün ile ilgili belli koşulların yerine getirilip getirilmediğini gösteren ve üretici firma tarafından gerçekleştirilen bir süreçtir. Bir ürün, hem tasarım hem de üretim aşamalarında uygunluk değerlendirmesine tabi tutulmaktadır ve üretici firma tasarım veya üretimi taşeron firmaya verse bile uygunluk değerlendirmesini kendisi yapmak zorundadır.

Yürürlükte olan yasal düzenlemelere bağlı olarak, üretici firmalar için birçok farklı uygunluk değerlendirme seçeneği bulunmaktadır. Avrupa Birliği tarafından hazırlanan ürün kurallarının uygulanmasına ilişkin klavuzda, uygunluk değerlendirmesi seçeneklerine genel bir bakış sunulmaktadır. Bu seçeneklerden bazıları şu şekildedir:

Üretici firma, gerekli tüm kontrolleri yaptıktan, teknik dosyayı oluşturduktan ve üretim sürecine uygunluğu sağladıktan sonra bir uygunluk beyanı yayınlamalıdır.

Genelde uygunluk değerlendirmesi, firma organizasyonu içinde ayrı bir bölüm tarafından gerçekleştirilmeli ve uygunluk beyanı hazırlanmalıdır. Bu bölüm, kurum içinde uygunluk değerlendirmesi dışında başka hiçbir faaliyete katılmamalı ve herhangi bir ticari, tasarım ve üretim kuruluşundan bağımsız ve tarafsız hareket etmelidir. Bu bölüm, akredite bir kuruluş ile aynı teknik yeterliliği ve tarafsızlığı göstermek zorundadır.

Üretici firma, ilgili direktifler gereği üçüncü taraf bir dış uygunluk değerlendirme kuruluşunun onaylanmış kuruluşun sürece dahil olması gerekiyorsa, bu kuruluştan uygunluk değerlendirme hizmeti almak zorundadır. Onaylanmış kuruluşlar ulusal makamlar tarafından yetkilendirilir ve resmi olarak Avrupa Komisyonuna bildirilir. Avrupa Komisyonu uygun bulursa NANDO adı verilen bir veritabanında yayınlanır (new approach notified and designated organisations).

Eğer üretici firma Avupa Birliği sınırları dışında ise, firmanın Avupa Birliği temsilcisi tarafından teknik dosya bulundurulmalı ve gerekli durumlarda inceleme ve kontrol amacı ile ulusal otoritelere sunulmalıdır. Teknik dosya, esas olarak ürünün uygulanabilir gereksinimlere uygunluğunu kanıtlamak için gereken tüm bilgi ve belgeleri içermelidir.

Bu arada uyumlaştırılmış standartlar, direktiflerin temel gereksinimlerine uyumu göstermek için kullanılan gönüllü standartlardır. Bu standartların kullanılması zorunlu değildir. Ancak üretici firmaların ürünün, ilgili direktifin temel koşullarına uygun olduğunu kanıtlamaları açısından bu standartların dikkate alınması gerekmektedir.

Örneğin oyuncak güvenliği konusunda 2009/48/EC sayılı Avrupa Parlamentosu ve Konseyi direktifi yayınlanmıştır.

Özetlemek gerekirse, yetkili kuruluşlar CE Belgesi veya CE Sertifikası düzenlememektedir. Bu konuda tek sorumluluk üretici firmaya aittir. Sadece ilgili direktifler çerçevesinde sürece onaylanmış kuruluş dahil olacaksa, bu kuruluş ürün testlerini yapmakta ve onay vermektedir. Ancak bu durumda da ürünlere CE İşareti koyma yükümlülüğü üretici firma üzerindedir.

Kuruluşumuz belgelendirme hizmetleri kapsamında CE Belgesi hizmetleri de vermektedir. Bu hizmetler sayesinde işletmeler, güvenli, hızlı ve kesintisiz bir şekilde, daha etkin, yüksek performanslı ve kaliteli üretim yapmaktadır.

Belgelendirme hizmetleri kapsamında verilen CE Belgesi hizmetleri, bu yönde kuruluşumuz tarafından verilen hizmetlerden sadece bir tanesidir. Bunun dışında daha başka birçok farklı belgelendirme hizmetleri de verilmektedir.



Avrupa Topluluğu ve mevzuatı kabul eden diğer ülkeler için Avrupa Uygunluk (Conformité Européenné) anlamına gelir.

Avrupa Birliği Komisyonları tarafından yayımlanan direktifler kapsamında birçok ürünün sağlık, güvenlik, emniyet konularında Avrupa Birliği Direktif ve Standartlarına uygunluğunun sağlanması ve bu sayede ürünün serbest dolaşımının mümkün hale gelmesi amaçlanmıştır.

CE İşareti, AB'nin, teknik mevzuat uyumunun sağlanması için, 1985 yılında benimsediği Yeni Yaklaşım Direktifleri ve Yönetmelikleri kapsamında yer alan ürünlerle ilgili olup ürünlerin AB'nin ilgili direktiflerindeki temel gereklere uygun olduğunu ve gerekli işlemlerden geçtiğini gösteren işarettir.

Bu direktif ve yönetmelikler ülkemiz tarafından 2002 yılından itibaren sırasıyla uygulamaya konulmuştur.


CORRECT  Danışmanlık olarak CE belgesi için akredite kuruluşlarla çalışmakta ve işinde uzman profesyonel kadromuzla süreci olması gerektiği gibi eksiksiz yürütmekteyiz. CE belgesi uzun soluklu süreçtir belgeyi aldığınızda iş bitmemektedir. Yılda bir yenileme süreci olur ve bu yüzden aynı danışmanla süreci yürütmek firma için önem arz eder.