CORRECT DANIŞMANLIK

EN YAYGIN KULLANILAN KALİTE YANİ İSO BELGELERİ





ISO Belgeleri Nelerdir?

Belgelendirme ve Danışmanlık hizmeti verdiğimiz Uluslarası ISO kalite belgelerinden bazıları aşağıda listelenmiştir.


ISO 9001 belgesi tek başına 2,000 TL + KDV iken, ISO 9001 ve ISO 14001 belgesi aynı anda alındığında 2,000 TL +KDV olur. Yani tam 2,000 TL kazançlı olursunuz. Bunun yanı sıra üçüncü bir belge alınmak istenirse ek olarak 750 TL gibi bir rakam ile 3 belge sahibi olabilirsiniz . Tabi ki bu bilgiler şu anki zaman için geçerli tutarlar. Çünkü her yıl ocak ayında fiyat değişimleri olmakla beraber ne kadar erken başvurulursa o kadar uygun fiyata belge sahibi olunabilir. CORRECT DANIŞMANLIK EĞİTİM VE BELGELENDİRME olarak biz bu fiyat farklarını mümkün olduğunca yansıtmamaya gayret göstermekteyiz.

ISO belgesi nedir nasıl alınır?

ISO Belgesi Nasıl Alınır?

 ISO belgesi almak için yetkili bir belgelendirme firmasına başvurmak gerekir. Yetkili belgelendirme firmalarından kasıt, belgeyi veren firmanın akredite olmasıdır. Örneğin belgelendirme firmasının ISO kuruluşu ve veya söz konusu ülkenin genel akredite kuruluşundan onaylı olması gerekir.

Günümüzde küresel rekabet ortamında işletmelerin rakipleriyle sadece fiyat temelli rekabet edebilmesi mümkün değildir. İşletmelerin her anlamda kalite anlayışına sahip olduklarını hem müşterilerine, hem hissedarlarına hem de diğer paydaşlarına göstermeleri gerekmektedir. Bunun için işletmenin, ürün veya hizmet süreçlerin de bazı kalite yönetim sistemlerini kullanmaları ve kalite konusundaki durumlarını belgelendirmeye ihtiyaçları vardır.

    İşletmelerin farklı vizyon ve hedefleri olan paydaşlarını tatmin etmede bu belgelendirmeler, meşruiyet kilometre taşı olarak görülmektedir. İşletmeler için bu belgelendirmeyi yapan gerek ulusal, gerekse uluslararası birçok kuruluş bulunmakla beraber, Uluslararası Standartlar Örgütü (International Standardization Organization  ISO) bu kuruluşların başında gelmektedir. Günümüzde işletmeler kurum imajı ve saygınlığı, rekabet avantajı gibi farklı nedenlerle ISOnun yayınlamış olduğu standartları belgelendirmektedir. ISO Kalite, Endüstri, Güvenlik, Yönetim, Sağlık, Çevresel, Enerji, Bilgi Teknolojileri ve Hizmetleri alanında sertifikalar vermektedir. Kalite algısı tüketici üzerinde hemen ve çabuk bir şekilde oluşturulabilen bir imaj değildir. Tüketici açısından bir malın kalitesi; tüketicilerin geçmiş deneyimleri, duyu organları ile hissettiği duygular vb. pek çok faktör tarafından belirlenebilmektedir. Kimi zamanda tüketiciler ulusal veya uluslararası kuruluşların vermiş olduğu sertifikalar ile kalite algısını oluştururlar. ISO 9001 Kalite belgesi bu alanda genel kabul görmüş bir sertifikadır. Bu sertifikaya sahip olan işletmelerin belirli bir kalite düzeyinin üzerinde ürün veya hizmet ürettikleri varsayılmaktadır. ISO 10002 Müşteri Memnuniyeti Yönetim Sistemi Sertifikası yine işletme için tüketicinin kalite algısının oluşmasında önemli bir olguyu belgelendirmektedir.



 Ancak günümüzde tüketicilerin kalite anlayışı da değişmiştir. Tüketicinin kalite anlayışında sosyal sorumluluk, çevresel duyarlılık, işçi güvenliği ve bilgi güvenliği gibi kavramlar yer almaktadır. İşletmelerin rekabet güçlerine etki edebilecek olan bu faktörler içinde ISO sertifikaları verilmektedir. ISO 14001Çevre Yönetim Sistemi, ISO 50001Enerji Yönetim Sistemi, ISO 14064 Sera Gazı Hesaplama ve Doğrulama Yönetim Sistemi ise işletmelerin faaliyetlerini çevresel sorumluluklarını dikkate alarak gerçekleştirdiklerini gösteren sertifikalardır. OHSAS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi yine işletmelerin çalışanlarına karşı sorumluluklarını yerine getirdiğini ve sosyal açıdan duyarlı bir işletme olduğunu gösteren sertifikadır. 

   Son olarak ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi işletmelerde bilginin güvenliğinin sağlandığını ve bilginin yönetildiğini gösteren sertifikadır. Hem ulusal hem de uluslararası literatür incelendiğinde kalite yönetim sistemleri ile işletme performansı arasındaki ilişki genelde tek bir kalite yönetim sisteminin işletme performansına etkisi açısından incelenmiştir. Yapılan çalışmalarda işletme performansını etkileyen kalite yönetim sistemlerinden en çok ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi kullanılmakla birlikte, ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi ve ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sisteminin de işletme performansı ile ilişkisi incelenmiştir. Bu çalışmada ise işletmelerin performansını etkileyen kalite yönetim sistemleri; 

 ISO 27001, ISO 9001, ISO 14001, OHSAS(ISO 45001) 18001, ISO 10002, ISO 14064 ve ISO 50001 olmak üzere 7 farklı kalite yönetim sistemi açısından incelenmiştir. Böylece hem işletmelerde en çok ve en az kullanılan kalite yönetim sistemlerinin belirlenmesi hem de işletme performansını en yüksek ve en düşük derecede etkileyen kalite yönetim sistemlerinin tespiti sağlanmıştır.


  ISO sertifikalarına sahip olmak işletmeler için hem zaman hem de maliyet unsuru içermektedir. Ancak bu sertifikalar işletmelere rekabette üstünlük ve maliyetleri düşürme gibi birçok avantajlarda sağlamaktadır. İşletmeler, ISO sertifikasına sahip olmanın sağlayacağı faydanın, bu sertifikaya sahip olmak için katlanacakları maliyetten daha yüksek olacağını düşündüklerinde ISO sertifikalarını alırlar. Dolayısıyla ISO sertifikasına sahip olan işletmeler, almış oldukları sertifikanın işletmenin finansal performansını arttırmasını beklemektedir. İşletmelerde ISO sertifikası ile finansal performans arasındaki ilişkiyi inceleyen çoğu çalışmada ISO'nun işletmelere olumlu etkisinin iki farklı şekilde meydana geldiği belirtilmektedir. Bazı işletmelerde ISO sertifikasyonunun, işletmenin iç süreçlerini iyileştirdiği ve bunun sonucunda da maliyetlerin düşmesi yoluyla işletme performansını artırdığı kabul edilir. Bazı işletmelerde de ISO sertifikasının işletmelerin satışlarını arttırması yoluyla performansı arttırdığı kabul edilmektedir. Her ikisinde de işletmelerin finansal performansındaki artışın nedeni ISO sertifikasının belgelendirme sürecinin öncesi ve sonrasında işletmede gerçekleştirilen uygulamalardan kaynaklanmaktadır.


   Birçok ülkede işletmeler tarafından ISO sertifika sahipliği artmakla birlikte, bu sertifikaların işletmeler için faydalı olup olmadığının araştırılmasında da bir artış göstermektedir. Bu etkinin ölçülmesinde literatürde farklı yöntemler kullanıldığı görülmektedir. Bazı araştırmacılar sadece anketlere dayalı öznel veriler kullanırken, bazıları kamuya açık alanlarda depolanan ikincil verileri kullanmaktadır. Bazı çalışmalarda yalnızca zaman serisi verilerini ele alırken, bazıları kesit veriler kullanmaktadır. Literatürde birçok işletme performans ölçüsü bulunmakla beraber bu konu ile ilgili yapılan çalışmalarda, finansal performansın sıklıkla özsermaye kârlılık oranı (ROE) ve aktif kârlılık oranı (ROA) üzerinden ölçüldüğü görülmektedir. Uluslararası çalışmalarla karşılaştırma yapabilmek için bu çalışmada da işletme performansı özsermaye kârlılık oranı (ROE) ve aktif kârlılık oranı (ROA) ile ölçülmüştür. Özkaynak kârlılığı oranı (ROE), hissedarlara atfedilebilen bir karlılık ölçütü sağlarken, aktif kârlılık oranı (ROA) ise işletmenin toplam varlıklarıyla ilgili bir karlılık ölçütü sağlamaktadır. 

 ISO sertifikalarının işletmelerin performansına olan etkisini analiz etmek için kullanılacak olan ROA ve ROE karlılık oranlarının yanında. BIST 100 Endeksinde yer alan, finansal verilerine ve ISO belge kayıtlarına ulaşılabilen 91 işletme için ISO sertifikalarının ortalama değeri, ilgili sertifikalara örneklemde yer alan işletmelerin sahip olma yoğunluğunu göstermektedir. Söz konusu örneklemde işletmelerin en fazla sahip olduğu ISO sertifikasının ISO 9001 sertifikası olduğu görülmektedir. ISO 9001 sertifikasını sırasıyla ISO 14001, ISO 45001 ve ISO 27001 sertifikaları takip etmektedir. ISO 10002 ve ISO 50001 eşit oranda işletmelerde bulunurken ISO14064 en az bulunan ISO sertifikasıdır.