CORRECT DANIŞMANLIK

TASARIM TESCİLİ NEDİR? NASIL YAPILIR?

Tasarım Tescili nedir?nasıl başvurulur?



Tasarım Nedir?

Tasarım, ürünün tümü veya bir parçasının ya da üzerindeki süslemenin, çizgi, şekil, biçim, renk, malzeme veya yüzey dokusu gibi özelliklerinden kaynaklanan görünümüdür. Tasarım tescili ürünlerin dış görünümünün tescilinin alındığı bir sistemdir. Firmalarınıza ait logo çalışmaları, ürün,mal görseli, bir ürüne ait kalıp çalışması, mobilya tasarımı, tekstil ürünleri, ayakkabı tasarımları, bir model tasarımı, ambalaj tasarımı, gıda ürünü veya kutusunun tasarımı, iç mekan tasarımı vb. yeni olması kaydıyla tasarım tescili alınabilir. Denilebilir ki, yeni olması kaydıyla gözle görülebilen her nesnesin tasarım tescili alınabilir.

Günümüzde, aynı alanda faaliyet gösteren firmalar için müşteri tercihlerinin kendi ürünlerinde yoğunlaşmasını sağlayan en önemli unsurlardan biri de tasarımdır. Örneğin, Coca Colaşişesini gören bir tüketici, şişe üzerinde marka adı yazmasa dahi şişe tasarımının Coca Cola markasına ait olduğunu anlayacaktır. Özellikle kalite ve teknik açıdan müşterilere aynı faydayı sağlayan ürünlere ait tasarımlar, çoğu zaman en belirleyici faktör olarak karşımıza çıkmaktadır. Firmalar, tasarım yolu ile ürün yelpazesinde farklılaşarak bir adım öne çıkmayı hedeflemektedirler.

Bu hedefin gerçekleştirilmesi ve elde edilen kazancın sürdürülebilir olması için birer fikir ürünü olan bu tasarımların yasal bir zeminde koruma altına alınması gerekmektedir. Yasal koruma ile elde edilen tasarım hakkı, tasarım sahibinin izni olmaksızın başka kişilerce tasarımın ticari amaçla kullanımını engelleme yetkisi verdiğinden, yapılan yatırımların, ekonomik anlamda geri dönüşümü açısından oldukça önemli olmaktadır. Aksi takdirde, özgün ve yeni tasarımlar, fikir hırsızlığı, kopyalama ve taklit gibi tehditlerle karşı karşıya kalacak ve bu nedenden ötürü tasarım sahipleri ticari anlamda büyük kayıplara uğrayacaktır.

Tasarım Tescili Almanın Faydaları Nelerdir?


Tasarımların Koruma Süresi Ne Kadardır?

Tescilli tasarımların koruma süresi başvuru tarihinden itibaren 5  yıldır. Bu süre, beşer yıllık dönemler halinde yenilenmek üzere toplam 25 yıla kadar uzatılabilir. Dolayısıyla, tescilli tasarımların toplam koruması süresi 25  yıldır.

Tasarım Tescil Şartları Nelerdir ?

6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanununa göre, tasarım tescil sistemi içerisinde bir tasarım ancak yenilik ve ayırt edici nitelik şartlarını haiz olması koşuluyla korunmaktadır.

Yenilik:  Bir tasarımın aynısının, tescilli tasarım için başvuru veya rüçhan tarihinden önce tescilsiz tasarım için tasarımın kamuya ilk sunulduğu tarihten önce dünyanın herhangi bir yerinde kamuya sunulmamış olması gerekmektedir.  Ancak başvuru tarihinden önceki 12 ay içerisinde tasarımcı veya bu tasarımcının izin verdiği kişiler tarafından kamuya sunma gerçekleştirilmişse bu tasarımın yeni olduğu kabul edilir. Bir başka deyişle, bir ürünün yenilik özelliğini kaybetmemesi içi piyasaya sürüldüğü veya kamuya sunulduğu tarihten itibaren 12 ay çerisinde tasarım tescil başvurusunun yapılması gerekmektedir. Aksi halde tasarım yenilik özelliğini kaybedecektir.

Ayırt Edici Nitelik: Bir tasarımın bilgilenmiş kullanıcı üzerinde bıraktığı genel izlenim ile tescilli tasarım için başvuru veya rüçhan tarihinden önce ve tescilsiz tasarım için tasarımın kamuya ilk sunulduğu tarihten önce kamuya sunulmuş herhangi bir tasarımın aynı kullanıcı üzerinde yarattığı genel izlenim arasında bir farklılık olmasını ifade etmektedir.

Tasarım Tescil Başvurularının Yasal Süreçleri: 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanununa göre, tasarımların tescil süreci başvuru evrakları kontrolü şekli inceleme, tescil edilebilirliği ile ilgili Kurum yenilik incelemesi, yayım kararı, itiraz ve belgelendirme olarak beş ana işlem sürecinden oluşmaktadır. Bir tasarım başvurusu yayım tarihi itibariyle 3 ay boyunca itirazlara açık tutulmaktadır. 3 aylık yasal itiraz süreci içerisinde herhangi bir itiraz gelmemesi durumunda tasarım başvurularının belge kararı verilmekte ve Kurum tarafından tescil belgesi düzenlenmektedir.

İtirazlar ve Tescil:
Tescile İtiraz: Resmi Tasarımlar Bülteninde ilan edilen tasarımlara, ilan tarihi itibariyle 3 ay içerisinde itiraz edilebilmektedir.

Kurum Kararına İtiraz: Tasarım tescil başvurusu reddedilen zarar gören başvuru sahipleri, verilen ret kararına karşı Kanunun ilgili maddeleri kapsamında karara itiraz etme hakkına sahiptir.

Belge Kararı: 3  aylık yasal itiraz süresi içerisinde tasarım tesciline herhangi bir itirazda bulunulmaması veya itiraz edilmişse yapılan itirazın reddedilmesi durumunda Kurum tarafından tescil belgesi düzenlenir.

Tasarım Tescil Başvurusu İçin Gerekli Olanlar:

Kimler Tasarım Başvurusunda Bulunabilir?

Tasarım Koruma Süresi ve Tescil Yenileme Nedir?

Tasarım koruma süresi başvuru tarihinden itibaren 

5 yıldır. Bu süre beşer yıllık dönemler hâlinde yenilenmek suretiyle toplam  

 25 yıla kadar uzatılabilir.

Tasarım Hakkı Nasıl Sona Erer?

Tasarımdan doğan hak aşağıdaki sebeplerden birinin gerçekleşmesi ile sona erer.


Rüçhan Hakkı Nedir?

Tasarım tescil başvuruları,belgeleri, sadece başvuru yapılan ülkede sınırları içerisinde koruma altına alınmış olur.  Başka ülkelerde de koruma talep edilmesi durumunda diğer ülkelere de ayrıca başvuru yapılması gerekmektedir. Bu tür başvurularda rüçhan hakkından yararlanmak önemli bir avantaj sağlamaktadır.  Paris Sözleşmesi veya Dünya Ticaret Örgütü Kuruluş Anlaşmasına taraf devletlerden birinin uyruğunda olan ya da bu devletlerden birinin uyruğunda olmamakla birlikte bunlardan birinde yerleşim yeri veya işler durumda ticari müessesesi bulunan gerçek veya tüzel kişiler veya bunların halefleri, bu devletlerin herhangi birinde yetkili mercilere tasarım veya faydalı model tescili için usulüne uygun olarak yaptıkları başvuru tarihinden itibaren 

altı ay (6)

 süreyle, Paris Sözleşmesi hükümleri kapsamında aynı tasarım için Türkiye'de başvuru yapma konusunda rüçhan hakkından yararlanabilmektedir.

Tasarımların Devir, Lisans ve Miras Yolu İle İntikal İşlemi Nasıl Yapılır?

Tescilli bir tasarım veya henüz tescil edilmemiş bir tasarım başvurusu lisans, devir, miras yolu ile intikal, rehin, teminat, haciz veya diğer hukuki işlemlere konu olabilir.

Yurt dışı Uluslararası Tasarım Tescil İşlemi Nasıl Yapılır?

Tasarımlar hangi ülkede tescil edilmişse o ülke sınırları içinde geçerlidir. Yurt dışı tasarım tescil işlemleri için 3  farklı yöntem bulunmaktadır.  Bunlar;